Menu

Nieuws

Dinsdag 16 December 2014

2015: Wijzigingen Premies , belastingsvoordelen, ...

Volgend jaar wijzigen er een aantal zaken op vlak van premies en belastingvoordeel op het domein van wonen. De Woonwinkel geeft je graag een overzicht.

 Premies netbeheerder 2015

Er wijzigt in 2015 niet meteen iets op vlak van energiepremies. Er wordt wel verwacht dat de premies op een later tijdstip afgebouwd zullen worden. Hieromtrent valt wellicht een definitieve beslissing in de eerste helft van 2015. Wijzigingen zullen in principe ingaan vanaf 1 januari 2016.

Belastingvermindering dakisolatie

De belastingvermindering voor dakisolatie blijft in 2015 verder bestaan: voor dakisolatiewerken uitgevoerd via een aannemer kan je 30% belastingvermindering bekomen. Deze belastingvermindering is sinds 1 juli 2014 een bevoegdheid van de gewesten (en dus niet langer van federale overheid), en blijft verder van toepassing voor investeringen in dakisolatie betaald in 2015.

Vlaamse renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie wordt een belastingvermindering/belastingkrediet. Sinds 1 december 2014 kan je de renovatiepremie zoals ze voorheen bestond niet meer aanvragen. Je ontvangt in de praktijk wel  hetzelfde bedrag, enkel later.
Wat verandert er?
  • De Vlaamse renovatiepremie wordt een belastingvermindering/belastingkrediet die je vanaf de zomer van 2015 zult kunnen aanvragen. Je doet jouw aanvraag bij Wonen-Vlaanderen maar in plaats van een premie, ontvang je van hen bij goedkeuring een attest dat je bij jouw belastingaangifte voegt.  De belastingvermindering/belastingkrediet wordt jou dan in 3 schijven toegekend.
  • De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze belastingvermindering/ belastingkrediet en de werken waarvoor je deze kunt aanvragen blijven dezelfde als die voor de renovatiepremie. Enkel de manier waarop ze moet worden aangevraagd en wordt uitbetaald, wijzigt voor de aanvragen sinds 1 december 2014.
  • Indien je van plan was tussen 1 december 2014 en de zomer van 2015 de renovatiepremie aan te vragen, wordt een overgangsregeling uitgewerkt zodat je dit nog steeds kunt doen aan dezelfde voorwaarden. Je houdt je facturen bij en dient dan in de zomer van 2015 jouw aanvraag in bij Wonen-Vlaanderen.
  • Vanaf 1 januari 2015 gelden nieuwe ventilatie-eisen voor het buitenschrijnwerk. Ingediende facturen met factuurdatum na 01/01/2015 zullen pas in aanmerking komen als de aannemer op de facturen attesteert dat aan deze verplichtingen is voldaan.
 
Meer informatie vindt u op www.wonenvlaanderen.be of via contact met de Woonwinkel Regio Tielt: contactgegevens via deze Link.
 
 
 

Terug naar overzicht