Menu

Op zoek naar een eigen stek: regionale campagne helpt nestverlaters op weg.

Jong volwassen en wonen : tussen droom en werkelijkheid!

Heel wat middelbare schoolverlaters staan op huisvestingsvlak op een belangrijk kruispunt. Een aantal studenten kiest er voor om hogere studies aan te vatten en zoekt hiervoor een geschikt studentenkot. Andere leeftijdsgenoten staan klaar voor een eerste werkervaring en hopen het ouderlijke nest te verlaten. In deze zoektocht naar een eigen stekje staan tussen droom en werkelijkheid vaak praktische bezwaren.  Nieuwkomers op de woningmarkt zijn kwetsbaar. Goed geïnformeerd aan de start komen om de eerste stappen op de huisvestingsmarkt succesvol af te ronden, is geen overbodige luxe.

Unieke samenwerking tussen intergemeentelijke Woondiensten

De woondiensten rond de steden Roeselare[1], Izegem[2], Tielt[3] en Diksmuide[4] ontwikkelden gezamenlijk een aantal acties om de middelbare schoolverlaters optimaal op weg zetten op vlak van huisvesting.
Voor potentiële kotstudenten werd een folder ontwikkeld die basisinformatie verschaft omtrent de valkuilen en mogelijkheden bij studentenhuisvesting. Als tweede spoor wordt geëxperimenteerd met een stellingenspel, dat studenten uit beroepsopleidingen wil voorbereiden op het huren van een woning op de particuliere woningmarkt. Tenslotte wordt ook samengewerkt met het project BIZ (Budget InZicht) een samenwerkingsverband rond schuldpreventie tussen het CAW, de 32 OCMW’s en de armenverenigingen uit de regio Centraal-West-Vlaanderen. Het luik betaalbaarheid en huisvesting krijgt een prominente rol binnen het BIZ-aanbod rond budgetteren voor leerlingen uit de 3de graad secundair onderwijs.
Dankzij de samenwerking tussen de intergemeentelijke woondiensten kunnen alle acties binnen dit project uitgerold worden in een groot gebied over 22 gemeenten.

De folder “Vlot op kot”

Veel laatstejaarsstudenten middelbaar staan voor een belangrijke keuze wat betreft hun verdere studiekeuze. Het al dan niet op kot gaan in de nabijheid van hun toekomstige opleidingsplaats, is hierbij een afweging die moet gemaakt worden. Met de digitale folder “Vlot op kot” willen we de studenten prikkelen om wel overwogen en goed voorbereid deze belangrijke stappen te nemen. De folder heeft niet de bedoeling om de goed uitgebouwde informatiekanalen van de studentensteden te overtreffen, maar wil enkele handvaten aanreiken om doordacht keuzes te maken en de zoektocht naar een goed kot aan te vatten.
 
Wenst u met uw organisatie een kleine oplage papieren folders en/of affiches te bestellen; dan kan dit via woonwinkel@tielt.be of ons contactformulier.[1] Woondienst Regio Roeselare : Roeselare, Lichtervelde, Hooglede, Staden en Moorslede
[2] Huisvestingsdienst Regio Izegem : Izegem, Ingelmunster, Ledegem, Oostrozebeke en Wielsbeke
[3] Woonwinkel Regio Tielt : Tielt, Pittem, Wingene, Ruiselede, Dentergem en Meulebeke
[4] Woonwinkel West : Diksmuide, Veurne, Alveringem, Lo-Reininge, Kortemark en Houthulst