Menu

Nieuws

Dinsdag 31 Januari 2023

Is uw woning aangepast aan de volgende fase? Ontdek het met een gratis woonscan!

Zorg Tielt wil de senioren van nu maar ook van morgen ondersteunen in hun wens zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Een jaar lang zullen de inwoners van Groot-Tielt de woonscan kunnen invullen en een gepersonaliseerd rapport van hun woning krijgen. De lokale overheid krijgt op haar beurt geanonimiseerde data waarmee we aan de slag kunnen in het kader van buurtgerichte zorg, van informatie en sensibiliseringscampagnes, ...

Is uw woning aangepast aan de volgende fase?
Als we u vragen waar u oud wil worden, dan antwoordt u spontaan ‘thuis’. In die wetenschap ging Zorg Tielt op zoek naar de geschikte partner om u de kans te geven na te denken over uw toekomstige woonst. Om deze doelstelling te verwezenlijken hebben we een partnerschap gesloten met Bureau 50 die de scan Lang Zult u Wonen ontwikkelde. Met de Lang-Zult-U-Wonen-scan kan u nagaan of uw woning geschikt of minder geschikt is om levensloopbestendig te wonen. Wij vinden het alvast belangrijk dat u deze denkoefening vroeg genoeg maakt en eventuele inzichten meeneemt in mogelijke werkzaamheden aan uw woning.

Levensloopbestendige woning?
Een levensloopbestendige woning is een woning die aangepast is of aangepast kan worden aan een oudere, minder mobiele bewoner.
Parameters hierbij zijn de locatie van de woning, de aanwezige voorzieningen in de buurt, het aantal woonlagen, de veiligheid en toegankelijkheid van de trap, de gebruiksvriendelijkheid van badkamer, keuken en wc, de onderhoudsvriendelijkheid van de tuin, ...
Vaak bestaan er oplossingen om uw woning te optimaliseren tot een levensloopbestendige woning. Bedoeling is met deze scan al een eerste stap te zetten in deze denkoefening en informatie te geven over technische oplossingen, subsidies, ...

De woonscan
Aan de hand van een reeks vragen doorloopt u de woning van voor naar achter en van onder naar boven. Op het einde van de scan ontvangt u automatisch een rapport van uw woning in uw mailbox met tal van handige tips en mogelijke oplossingen.
Deze scan kan op een tablet, smartphone, laptop of computer worden afgenomen. U kan de woonscan in uw eentje doen of samen met een van de kinderen of kleinkinderen.

Hulp nodig of geen mailadres?
Vorige maand deden we een oproep naar vrijwilligers die bereid zijn mensen te helpen die niet beschikken over de nodige digitale tools of geen kinderen/familie hebben die hen daarbij kunnen helpen. Een twaaftal vrijwilligers volgde vorige week een korte opleiding om ook deze groep te kunnen laten deelnemen aan de woonscan. Wenst u gebruik te maken van deze hulp of wenst u de woonscan op papier te ontvangen, dan kan u contact opnemen met de woonassistent van Zorg Tielt via woonscan@ztielt.be of 051/42 79 79.

Doe hier de woonscan: www.ztielt.be/woonscan

Terug naar overzicht